آشیب شناسی فضای مجازی برای کودکان
آسیب های استفاده از فضای مجازی برای کودکان کدامند؟
1- نداشتن الگوی مناسب برای بهره گیری از فضای مجازی از سوی کودکان و نوجوانان
نسل جدید کلاً از مدیریت رسانه بی بهره است و الگوی مناسبی در اختیارشان قرار داده نمیشود. در نخستین قدم باید زمانهایی که برای استفاده از فضای مجازی در اختیار فرزندان قرار داده میشود، پایش شود، آمارها نشان میدهد، درصد بالایی از نوجوانان به طرز ناباورانهای در شبکههای مجازی بخصوص اینستاگرام و تلگرام حضور دارند و در نهایت هم هیچ فعالیت سازنده و مفیدی از سوی آنها در این محیطها دیده نمیشود. متأسفانه در کشور ما میانگین ساعت حضور افراد جامعه در فضای مجازی بین حدود 5 الی 6 ساعت است که رقمی فاجعه بار است.
2- تغییر خلق و خو و خارج از چارچوب اخلاقی در فضای مجازی
هر چه جلوتر میرویم شاهد روند افزایشی رفتارهای خارج از چارچوب اخلاقی و انواع فحاشیها در فضای نامحدود اینترنت هستیم و همین فضاهای مجازی غیرقابل کنترل باعث شده به تصویرکشیدن رفتارهای زشت، رفته رفته عادی و به قول روانشناسان سبب «خوگیری» افراد شوند.
3- بروز برخی نشانه های اختلالات روانی و افسردگی در کودکان امروزی
بر خلاف تصور عموم، پژوهشها نشان میدهد که کودکان دهه جدید در زمینه تواناییهای فیزیکی و به لحاظ هوش غیرکلامی از کودکان دهههای قبل ضعیفتر هستند. متأسفانه امروزه شاهد این اتفاق هستیم که کودکان و نوجوانان به لحاظ رفتاری چارچوب پذیر نیستند و نه تنها قبح برخی رفتارهای منفی ریخته بلکه حتی تبدیل به نوعی رفتار افتخارآمیز هم شدهاند! به عنوان مثال رفتار ناهنجاری مثل خط انداختن روی بدن، به دلایل مختلف از جمله شکست عشقی به نوعی در بین دانشآموزان مد شده و شاهد عکسهای گوناگونی در فضای مجازی از تیغ زدن قسمتهای مختلف بدنشان در صفحات اینستاگرام هستیم. این اتفاق قطعاً نشانهای از بروز اختلال روانی و افسردگی است.
4- حذف بازی های گروهی مبتنی بر مهارت های بدنی به خاطر وجود فضای مجازی
هرچه پیشتر آمده ایم و بخصوص با ظهور فضای مجازی در سالهای اخیر، کمتر شاهد بازی کودکان در کوچهها هستیم و بچهها دیگر تمایل چندانی به بازیهای گروهی مبتنیبر مهارتهای بدنیشان ندارند. اعتقاد عمومی بر این است که کودکان دهه شصت و قبل از آن، بیشتر از حالا بچگی میکردند. نسلهای قبلی در سنین کودکی خود برای پر کردن زمان خالی و اوقات فراغت، بیشتر به بازیهای دسته جمعی در حیاط و کوچه و همچنین بازیهایی که بر پایه مهارتهای بدنی بود، رو میآوردند.
5- وابسته شدن به فضای مجازی و دور شدن از جمع
دنیای مجازی شبیه به یک سیاه چاله است که انسان را به سوی خود می کشد این جاذبه موجب شده تا بشر امروز در این دنیای خیالی به دنبال پاسخ به نیازها و رسیدن به رویاهایش باشد، همین امر موجب شده تا بشر امروز بیش از پیش به این دنیای خیالی وابسته شود و عملا از جمع کنارهگیری کند.
توصیه کارشناسان در مواجهه با آسیب های فضای مجازی به خانواده ها چیست؟
1- رعایت اصل میانه روی در استفاده از اینترنت
از آن جایی که هر چیزی از جمله اینترنت میتواند به طور بالقوه اعتیاد آور باشد توصیه کارشناسان این است که بهتر است میانهروی را رعایت کنید. یکی از سادهترین راههای جلوگیری از بروز این مشکل محدود کردن مدت زمان استفاده از اینترنت است. از آن جایی که این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است بهتر است یک تایمر برای خود تنظیم کنید تا به شما یادآوری کند که نباید بیشتر از چند ساعت در دنیای اینترنت باشید.
2- مراجعه به پزشک در صورت مشکل جدی در خصوص استفاده بی رویه از اینترنت
چنانچه کودکان و نوجوانان به مرحلهای رسیدهاند که اینترنت را به خواب و غذا ترجیح میدهند و کار و مسؤلیتهای روزمره خود را به خاطر آن عقب می اندازند، متاسفانه باید بدانید که مشکل جدی است و لازم است با پزشک مشورت کنید.
3- اهمیت نحوه استفاده از فضای مجازی
نوع استفاده از فناوری نوین بسیار مهم است، هیچ چیزی در ذاتش بد نیست زیرا همانطور که چاقو می تواند جان یک انسانی را نجات دهد به راحتی می تواند جانی را بستاند، مهم نحوه استفاده از ابزارها هستند.
منبع: .iribnews.ir